Governance college 7 juni 2017:
Samenspel tussen burger en bestuur
Wat heeft Nederland nodig qua bestuur en toezicht als het gaat om het inspelen op de dynamiek in de huidige samenleving? Dat burgers zelf op steeds meer manieren het heft in eigen
handen nemen als het aankomt op zorg, is al haast een cliché te noemen. Tegelijkertijd is de kloof tussen de vermeende ‘bestuurlijke elite’ enerzijds en de ‘boze burger’ anderzijds misschien wel groter dan ooit. De uitdaging ligt er om tot passende, duurzame oplossingen te komen in zorg en welzijn door het goede samenspel tussen bestuur, professionals en burgers. Welke initiatieven en type burgers verdienen meer aandacht? Hoe democratisch is ons maatschappelijk middenveld eigenlijk en welke perspectieven zijn er? We hebben behoefte aan een nieuwe, andere kijk.
College 1 door prof. dr. Gabriël van den Brink
Het eerste college staat in het teken van de rol van de burger in onze maatschappij. Prof. dr. Gabriel van den Brink betoogt dat bestuurders en politiek meer op zoek moeten gaan naar deze individuele burgersen ze actief moeten ondersteunen in plaats van het ondersteunen van instellingen en organisaties.
College 2 door dr. Steven de Waal
Nederland verbouwt de verzorgings-en verzekeringsstaat fundamenteel. Burgers leunen soms achterover, maar nemen ook toenemend onverwachte initiatieven (burgerkracht). De overheid stuurt en regelt flink voorwaarts, samen met een paternalistische polder, maar zou anders willen. Maatschappelijke ondernemingen schuilen nog allereerst bij de overheid, maar sommigen worden ook partner van burgerinitiatief. Hoe kan je als bestuurder en toezichthouder een positieve bijdrage leveren aan het burgerschap?