Governance college 13 juni 2018:
Democratisering bij besturing en toezicht op zorgorganisaties
Democratisering, of de behoefte aan medezeggenschap en medebesluitvorming vanuit vele geledingen, is alsmaar groeiende. Het vindt alom in de samenleving plaats. Burgers, cliënten en medewerkers roeren zich meer en meer en willen inspraak en medezeggenschap. Ook de toegang tot en ontsluiting van de vele informatiebronnen zorgen ervoor dat de burger zich beter kan laten informeren dan ooit. Professionals en bestuurders bemerken dat hun informatiepositie minder exclusief is. Minderheden willen gehoord worden en vinden nieuwe communicatiekanalen om hun boodschap over de ‘bühne’ te krijgen. Deze verandering kent meerdere facetten. In ieder geval is het voor velen een zoektocht om tot een uitgebalanceerd werkend geheel te komen. Zowel vanuit cliënt- of patiëntperspectief, vanuit de zorgprofessional als op organisatieniveau en voor toezicht en bestuur.
College 1: Voorwaarden voor democratie en onderliggende dynamieken
Door prof. Paul Scheffer
In dit college komen thema’s aan de orde die betrekking hebben op (tegen)krachten ten aanzien van de democratisering. Welke dynamieken zijn gaande in de samenleving die leiden tot verschuivingen in democratische processen? Volledige inspraak leidt niet altijd tot besluitvorming wat goed of heilzaam is voor het collectief. Onder welke voorwaarden kan democratisering juist wel leiden tot een positieve bijdrage?
College 2: Op organisatieniveau: Werkbare principes vanuit Deep Democracy
Door Sandra Bouckaert (bekijk hier haar presentatie)
In de tweede lezing van dit Governance College verkennen we aan de hand van de principes van Deep Democracy op welke manier inspraak en medezeggenschap kan leiden tot kwalitatieve besluitvorming en participatie van alle geledingen in de organisatie.